FACECI OD KUCHNI

Nasza ocena:4Nośnik:DVD
Tytuł polski:Faceci od kuchni
Tytuł oryginalny:Comme un chef
Gatunek:komedia
Kraj produkcji:Francja, Hiszpania
Rok produkcji:2012
Czas trwania:79 min
Kategoria wiekowa:12 lat
Reżyseria:Daniel Cohen
Obsada:Jean Reno, Michaël Youn, Julien Boisselier, Issa Doumbia, Raphaëlle Agogué, Santiago Segura
Dystrybucja:Monolith Video
Opis
Kuchenne rewelacje.
Galeria

Alexandre Lagarde to szef kuchni niezwykle cenionej restauracji. Zarezerwowanie stolika graniczy tam z cudem, smak dań wywołuje reakcję podobną do obserwowanej u bohaterki „Kiedy Harry poznał Sally”. Ale Alexandre podświadomie marzy o czymś innym (choć związanym z kuchnią, bo gary to całe jego życie), dlatego też wpada w kryzys twórczy (bez wątpienia jest bowiem artystą). Na dodatek właściciel restauracji postanawia ograniczyć wydatki i wprowadzić menu z tańszymi, a i modniejszymi, daniami kuchni molekularnej… Dla Alexandre’a taka kuchnia to bluźnierstwo, ale staje przed wyborem: dostosować się, zwolnić albo… zaskoczyć czymś niezwykłym, nieznanym przepisem, który podbije podniebienia. Szansa na taki przepis otwiera się z chwilą poznania i zatrudnienia Jacky’ego Bonnota, geniusza kulinarnego, który jednak – jak na geniusza przystało – jest wyjątkowo trudnym we współżyciu człowiekiem, a pomysły ma równie niezwykłe co szalone…

Prosta historia męskiej przyjaźni, życiowej pasji, walki o swoje racje, ale ileż w „Facetach od kuchni” jest pasji! I autentycznego humoru, który czasem bywa wyrafinowany, a czasem nieco toporny (wizyta głównych bohaterów w przebraniu japońskiej pary w restauracji z molekularnym menu), ale zawsze serwowany jest z werwą. Zabawne, pełnowymiarowe postacie, luz i radość życia bijąca z tego obrazu plus widoczki talerzy i półmisków pełnych smakowitości zapewnią wiele miłych chwil w szare jesienne wieczory (i może natchną facetów – wszak to oni brylują w ekranowych, i nie tylko, paryskich restauracjach – do kuchennych eksperymentów).

ASPEKTY TECHNICZNE

Dźwiękowo nic specjalnego. Tyły zmonopolizowała zabawna i bardzo francuska w brzmieniu, ale tylko muzyka. Nawet odgłosów kuchennych nie ma w nich za wiele: żadnego trzaskania garnkami czy brzęku sztućców. Ot, od czasu do czasu pojawia się jakiś uliczny czy targowy gwar. Ale mało!

Obraz bardzo radosny i kolorowy, ale i dosyć naturalny, oprócz przezroczystych jak kisiel dziwactw kuchni molekularnej, w której występują wszelkie najbardziej sztuczne barwy: żółty, niebieski, czy zielony. Wszystkie oczywiście fluorescencyjnie jaskrawe! Dania „normalne” pysznią się ładnymi naturalnymi barwami. Sporo koloru złota (wystrój restauracji Leonarda) i neonowego błękitu (wystrój restauracji konkurencji). Kontury lekko zmiękczone, kontrast przeciętny. Występuje falowanie krawędzi (sukienka w paski Carole) i szemranie tła.  

BONUSY

Tylko zwiastuny, oprócz, by tak rzec, dobra dodanego w postaci małego gagu, ale by to zobaczyć, podpowiemy, by dooglądać film do samego końca.

Jan / veroika

Premiera DVD: 19.11.2012

 

Zobacz również










Dodaj swoją opinię
Ocena
Ocena 0.00 (0 głosów)
Podpis:
Nasze oceny
Film:4
Obraz:3
Dźwięk:3
Bonusy:1
Stopka techniczna
Obraz::kolor, 2.40:1, 16:9
Dźwięk::Dolby Digital 5.1
Ścieżki dźwiękowe::polska (lektor), francuska
Napisy::PL
Płyta::2-warstwowa
Liczba scen::8
Bonusy::zwiastuny
Newsletter - przyłącz się!
Bądź na bieżąco, podaj swój e-mail, odbieraj newsy i korzystaj z promocji.
  Wybierz najbardziej interesujący dział, 
  a następnie kliknij Zapisz się.